Maten du kan Dyrke Selv i byen

Hagearbeid som Terapi

De fleste vet vel at økologisk mat, og mat som ikke har blitt transportert langt er sunt for både deg og miljøet rundt deg. Det mange ikke vet er hvor sunt og terapautisk hagearbeid kan være for både kropp og sinn. Når du dyrker selv, arbeider med jord og får ting til å spire og gro har dette en god helseeffekt. Dette kan nok se lett nok ut for de som bor på landsbygda der man ofte har hus med hage, men det går faktisk også godt an å nyte godt av de terapeutiske effektene av hagearbeid for dem som bor i byen. Her følger noen tips om hva det godt går an å dyrke på verandaen, eller til og med innendørs, for de som bor i byen.

Potteplanter på Verandaen

For de som bor i byen er det ikke alltid mulig å drive med hagearbeid i en hage, men det betyr heldigvis ikke at det ikke går an å drive med hagearbeid. De fleste leiligheter er utstyrt med en veranda der mye kan plantes. Salat kan for eksempel såes med jevne mellomrom hele sommeren slik at du alltid har fersk salat tilgjengelig. Jordbær trives også godt som potteplanter. Det finnes også en rekke urter som lett kan plantes på en veranda, og tomatplanter er også en praktisk plante å ha på verandaen.

Hydroponiske Planter

En annen mulighet for de som bor i byen er For de som bor i byen er hydroponiske planter.

Denne måten å dyrke på er testet av NASA for friske grønnsaker til astronauter på lange romferder, og salater dyrkes på ubåter ved hjelp av hydroponiske teknikker, så det burde ikke være et problem å dyrke i en leilighet. Hydroponi er enkelt sagt plantevekst uten jord. Alle planter har de samme grunnleggende behovene for lys, næringsstoffer, karbondioksid, vann, varme og luft. Forskjellige planter har behov for disse elementene i forskjellig grad, men alle planter får problemer med veksten dersom de ikke får tilfredsstilt disse behovene sine. Behovene planten har er de samme enten om planten vokser i jord eller om den vokser hydroponisk.

Hydroponisk dyrking lar deg kontrollere og forbedre de grunnleggende behovene til plantene dine, og du kan selv sikre at røttene får tilstrekkelig oksygen slik at plantene vokser bra med gode avlinger. I hydroponi settes plantene i en substans slik som for eksempel perlite, vermikulitt, eller Rockwool. Plantene blir deretter tilført vann med alle næringsstoffene planten tenger tilført, som betyr at plantene ikke trenger å utvikle store rotsystemer for å vokse. Jordbaserte planter deler energien sin mellom vekst oppover og nedover, mens hydroponisk dyrkede planter kan bruke det meste av sin energi på å vokse oppover med raskere vekst og større avling. Hydroponisk dyrkede planter er sunnere og mer robuste enn planter dyrket i jord, og når de dyrkes hjemme på verandaen blir de mye bedre enn frukt og grønnsaker du kan kjøpe i butikken. En hydroponisk plante kan vokse opp til 4 ganger raskere enn i jord. Hydroponisk dyrking og økologiske metoder har blitt mye mer populært i det siste for å redusere vannforbruket og ukritisk bruk av nitrater og annen gjødsel, og bruken av plantevernmidler. Den hurtige veksten og den forbedrede kontrollen med vekstmiljøet betyr høyere kvalitet på avlingen, drastisk redusert risiko for skadedyr og sykdommer, og slutt på luking. Forskjellige størrelser og typer systemer tilgjengelig betyr at dyrking kan gjøres nesten hvor som helst, med integrerte vekstlys og systemer som er så lette i vekt at de kan plasseres hvor som helst innendørs. Disse systemene kan faktisk være ganske flotte å se på som en del av kjøkkenbenken eller stuen, og innendørs kan planten vokse hele året i et kaldt klima. Alt i alt er hydroponisk hagedrift en enkel, ren og produktiv måte å nyte friske grønnsaker på.