Matauk i Fjæren

Mange nordmenn blir overrasket over at til og med ørsmå skjell og sjøsnegler står på menyen i mange av våre naboland. Ofte blir disse delikatessene spist med tannpirker, entusiasme og en god porsjon tålmodighet. I norge, som jo bør kunne regnes som en kystnasjon, er det hittil ikke vanlig å spise disse delikatessene. Så langt har vi for det meste begrenset oss til Blåskjell, Kamskjell og Østers, mens andre skjell som finnes i store mengder langs kysten omtrent ikke er tilstede i kostholdet vårt. I mange tilfeller har vi til og med vanskeligheter med å identifisere disse andre, mindre brukte, skjellene.

Disse Delikatessene Finner du Langs Kysten Vår

Noen av skjellene som finnes i hopetall langs norskekysten er O-skjell, Teppeskjell, Sirkelskjell, Sandskjell, Knivskjell, Kongesnegl, Hjerteskjell og Albuskjell

O-skjell

O-skjell er en delikatesse som finnes i store kolonier på sjøsletter på 10-25 meters dyp.

Teppeskjell og Sirkelskjell

Teppeskjell og Sirkelskjell finnes på 3-15 meters dyp lurt gjemt i grov skjellsand på steder med havstrømmer som bringer dem næring.

Sandskjell

Sandskjell er ikke fullt så lette å se umiddelbart ettersom de finnes nedgravd i sanden på ca. 30 centimeters dyp ved fjære sjø, men har du en spade er de lette nok å få tak i.

Knivskjell

Knivskjell stikker vanligvis opp fra vertikale groper av sand og grus på en dybde rundt 15 meter eller mer, så du kan lett hente disse inn med vanlig dykkerutstyr.

Kongesnegl

Kongesnegl kan du fange like ved land med skjell eller fiskeslo som åte.

Hjerteskjell

Hjerteskjell er ikke umiddelbart lett synlige, men de finnes vanligvis nedgravd i sanden på ca. 10 centimeters dyp ved fjære sjø.

Albuskjell

Albuskjell er lette å få tak i. De vokser lett synlig på steiner i fjæra, og en liten kniv til å skjære dem løs er alt som trengs.

Tips for Tilberedning

Skjell du skal spise må være helt ferske og levende. De skal være fast lukket, eller lukke seg når du berører dem. Skjell som ikke lukker seg når du banker på dem, eller skjell som ikke åpner seg etter at de er kokt må du kaste ettersom disse ikke er ferske. Før du tilbereder skjellene må du vaske og skrubbe dem godt til alle parasitter og andre dyr er fjernet. Alt i skjellene er spisbart, og de kan grilles, ovnsbakes, stekes, kokes, dampkokes, tilberedes i mikrobølgeovn eller spises rå om du liker dette. Skjellene er som regel ferdig kokte når de åpner seg. Skjell passer best sammen med hvitvin.