Fornybar Energi – Dette kan du velge mellom

Varmepumper

Dersom du er ute etter varmepumpe for en privatbolig står valget vanligvis mellom to hovedtyper. du vil som regel enten ha Luft til luft varmepumpe eller Luft til vann varmepumpe. Dersom du bruker over 30 000 kWh i året kan det også lønne seg å vurdere vann til vann varmepumpe, som koster mer, men også lar deg utnytte jordvarme, bergvarme eller sjøvarme.

Luft til Luft Varmepumper

Luft til luft varmepumper er vanligvis den typen varmepumpe som er rimeligst i pris. Det koster også vanligvis litt mindre å installere denne typen varmepumpe. En annen fordel med luft til luft varmepumper er at de inneholder filtre som renser inneluften for støv og andre potensielt skadelige partikler. Om sommeren kan en luft til luft varmepumpe også reverseres og brukes til kjøling på ekstra varme dager.

Luft til Vann Varmepumper

Luft til vann varmepumper er et godt valg dersom du skal installere vannbåren varme. Hovedfordelen med denne typen varmepumpe er at den gir deg en bedre varmefordeling enn luft til luft varmepumper. Luft til vann varmepumper kan ofte være billigere i drift enn luft til luft varmepumper på litt lengre sikt.

Sjekk Dette før du Kjøper Varmepumpe

Først av alt bør du sjekke om varmepumpen dekker ditt varmebehov. Det er nemlig ikke alle typer varmepumper som er godt tilpasset norske vintre. Du bør også sjekke om varmepumpen er utstyrt med selvrensende filter. Dersom du trenger å leie teknikere for å rense filteret for deg på jevnlig basis kan dette fort bli dyrt i Norge. Du bør også forsikre deg om at varmepumpen er stillegående nok ettersom det fort kan være irriterende å måtte høre på konstant høylytt susing og surring. Som en pekepinn for kvaliteten kan du sjekke om varmepumpen har vunnet designpriser slik som for eksempel “Red Dot Design Award” eller andre lignende priser.

Solcellepanel

Solcellepaneler kan for mange fortsatt føles som høyteknologisk science fiction, og når sant skal sies kom vel teknologien opprinnelig fra den sektoren, men heldigvis er det enklere enn det ser ut. Faktisk blir solceller nå i økende grad brukt som hovedkilde for elektrisitet i en rekke samfunn langt fra befolkningssentre i utviklingsland. Elektrisitet fra solceller er også i ferd med å bli en av de billigste former for elektrisitet, og konkurrerer nå med kullindustrien om å levere strøm til nettet i mange områder i verden. Nedenfor kan du lese litt om de forskjellige typene valg du har dersom du vurderer å installere solcellepanel for eksempel hjemme eller på hytta.

Polykrystallinske Solceller

Polykrystallinske Solceller er den best kjente solcelleteknologien. Polykrystallinske solceller blir også av og til betegnet som multikrystallinske solceller. Polykrystallinske solceller er vanligvis mørk blå i farge, og fremstilles på en rimeligere og enklere måte enn andre typer solcellepanel. På grunn av den lavere prisen er dette den typen paneler som oftest blir brukt for private behov, såvel som for storskala solcellekraftverk. Effektiviteten av polykrystallinske solcellepaneler ligger på omtrent 13-20%.

Monokrystallinske Solceller

Monokrystallinske solcellepaneler er normalt dyrere en polykrystallinske paneler, men denne typen paneler har også høyere effektivitet. Dette gjør at disse solcellepanelene er litt mer arealeffektive, men forskjellen er ikke veldig stor, vanligvis bare 2-3% høyere enn polykrystallinske paneler. Den største forskjellen er kanskje at disse solcellepanelene har en jevn farge og kan derfor bedre benyttes i installasjoner hvor det estetiske teller.

Tynnfilm Solceller

Tynnfilm er spesielle veldig tynne semi-fleksible paneler. På grunn av at disse er fleksible åpner denne typen paneler for at solceller kan installeres i penere og mer kreative typer paneler på steder der det ikke tidligere har vært aktuelt å bruke solceller. Disse solcellepanelene tåler også skyggeforhold og høye temperaturer godt. Ulempen med disse panelene er at de er mindre arealeffektive enn andre paneltyper. Prismessig er disse panelene billige for stor skala, men de kan koste mer for spesialtilpassede semi-fleksible paneler. Effektiviteten for tynnfilm ligger på bare rundt 9-10%.

Greit å Vite før du Kjøper Solcellepanel

Uansett hvilken type teknologi du tenker på så kan du som sluttkunde sammenligne paneler av samme effekt. Paneler på 250W yter som regel like mye om de er polykrystallinske, monokrystallinske eller tynn-film. Du bør heller fokusere på pris, farge, garantier, arealbruk eller andre ting som kan være viktig for deg når du sammenligner paneler med samme effekt.